Homerus Type design

Letters zijn zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stil staat dat ze ooit door iemand zijn ontworpen. Letterontwerpen kan als een op zichzelf staand vak beschouwd worden, alszijnde een specialisatie binnen het vakgebied van grafisch ontwerpen. Een niche waarin Nederlandse ontwerpers wereldwijd toonaangevend zijn + de stad Haarlem die in vroeger tijden het centrum van Europa was met drukkerij en lettergieterij Joh. Enschede & Zonen en de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster.

Na mijn studie grafisch ontwerpen aan de kunstacademie Den Haag heb ik een masterjaar gedaan met de focus op letterontwerp en typografie. Daaruit voortvloeiend is dit nieuwe lettertype. Een letterfamilie bestaande uit een schreef- en een schreefloze letter in verschillende gewichten.

Het project is in ontwikkeling naar realisatie en wordt mede mogelijk gemaakt met een verworven subsidie van de Gemeente Haarlem. Fotos zijn gemaakt tijdens een workshop (en personeelsuitje) letterontwerpen met Christian Schwartz (oa letterontwerper van The Guardian) bij Gestalten Workspace Berlin.